Verbeterde zuivering van stikstof
Rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren meer stikstof uit het afvalwater dan in voorgaande jaren. In 2022 werd 92 miljoen kilogram stikstofverbindingen uit het rioolwater gehaald, dit was 86 procent van alle stikstofverbindingen die in het water te vinden zijn. Dit percentage was 1,4 procentpunt meer dan in 2021. Dit komt doordat het zuiveringsproces steeds efficiënter wordt en het volume afvalwater dat gefilterd werd door droogte lager was.
Omdat meer stikstof uit het water gefilterd wordt, wordt de hoeveelheid stikstof die op het oppervlaktewater geloosd wordt lager. Die lozing heet de restlozing, en in 2022 ging het om 13 miljoen kilo stikstof. Dit was 10 procent lager dan in 2021.
Context: hoe komt stikstof in het oppervlaktewater terecht?
De stikstof is in eerste instantie via lozingen vanuit bedrijven, huishoudens, rioolwaterzuiveringsinstallaties, uit- en afspoeling van landbouw en natuurbodems en door atmosferische depositie vanuit de lucht in het oppervlaktewater terechtgekomen. In deze meting is stikstof afkomstig uit atmosferische depositie en zeescheepvaart niet meegenomen.
In 2022 kwam in totaal 75 miljoen kilo stikstof in het oppervlaktewater terecht. 17 procent hiervan kwam via de rioolwaterzuiveringsinstallaties.
Meer weten?