Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) geschrapt
Het nieuwe Kabinet schrapt het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), het huidige natuurherstelprogramma waar provincies mee bezig waren om het stikstofprobleem aan te pakken. De verantwoordelijkheid hiervoor was bij de provincies neergelegd, omdat het idee was dat zij het beste zelf een samenhangend ruimtelijk plan konden maken waarmee ze milieudoelen zouden kunnen halen.
Bijkomend effect van het NPLG was dat, als de natuur zou herstellen, er weer meer ruimte zou komen voor vergunningverlening. Hier zou onder andere de woningbouw en ondernemingen van profiteren.
Provincies reageren teleursgesteld op het nieuws. Ze schrijven vooruitlopend op komend debat dat zij hopen dat het kabinet wel snel met een nieuwe aanpak komt, waarbij er ook geld gereserveerd wordt voor provinciale plannen. Ze schrijven: "De afgelopen jaren is veel tijd en geld geïnvesteerd in gebiedsprocessen. Dit heeft bij gebiedspartners ook verwachtingen gewekt. Er is snel duidelijkheid nodig over de vraag hoe we de grote opgaven in het landelijk gebied in samenhang oppakken."
Koers van het kabinet
De partij van de nieuwe minister van Landbouw, Femke Wiersma (BBB), is altijd zeer kritisch geweest over het natuur- en stikstofbeleid. Eerder schrapte het nieuwe kabinet ook al de overige 20 miljard euro die nog over waren voor het programma; het budget ging van ruim 20 miljard euro naar 5 miljard specifiek voor de landbouw, en 500 miljoen (per jaar) voor boeren die natuurmaatregelen nemen.
De grote vraag is nu hoe dit kabinet de doelen voor natuur, klimaat, stikstof en water wil halen. Naar verwachting komt het kabinet binnen twee weken in het regeerprogramma, of anders op Prinsjesdag, met alternatieve plannen.
Meer hierover weten? Bekijk dit item van nieuwsuur: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2535882-stikstofbeleid-van-het-kabinet-rutte-iv-gaat-van-tafel