Corona & stikstof

Willen wij meer of minder corona?

Wereldwijd zijn we in de ban van het verschrikkelijke #coronavirus.

Maar wat is eigenlijk het effect van corona op de #stikstofcrisis? Zoals we weten zijn de grootste stikstofbronnen landbouw, (lucht-, weg-, & water) verkeer en industrie.

Landbouw: Zolang vee geen corona krijgt, en de behoeftes van onze diertjes gelijk blijft zal de uitstoot van #ammoniak onveranderd blijven.

Verkeer: Na Italië, Iran, en China worden ook (bijna) alle vluchten naar VS gecanceld. Rondom Schiphol zal dus een flinke afname #NOx te meten zijn (ongeveer 1/80e van de NOx uitstoot in NL komt hiervandaan). Als de NL economie minder gaat draaien zullen ook weg- en waterverkeer afnemen met een afname van NOx tot gevolg.

Industrie: Zie afbeelding, in China heeft de sluiting van fabrieken geleid tot een flinke daling van NO2, één van de #stikstofoxiden. De sluiting van NL fabrieken zal een minder dramatisch beeld vertonen gezien onze industrie kleiner en schoner is, maar een afname zal er wel degelijk zijn.

Ieder nadeel zijn voordeel dus. Of deze tijdelijke afnames zichtbaar zullen zijn in de natuur en deze ten goede komen is nog maar de vraag. Tenzij de coronacrisis de economie nog jaren in de ban houdt, zullen we toch met echte duurzame oplossingen moeten komen!

Joost Walterbos
Joost Walterbos
CEO

Kennisbank

Gerelateerde artikelen